maanantai 9. tammikuuta 2012

Kokkailutouhuja

Eilen päivällä oli upea sää kun aurinko paistoi, pakkasta tosin olisi voinut olla reippaasti vähemmän (-15ºC). Pitihän sitä sitten tietysti päästä mökille ottamaan niitä kuvia mitä aiemmin ei huonosta valosta johtuen saanut.




Lumi oli peittänyt muratit, koitin päältä pyyhkiä enimpiä pois, jotta näkisitte miten vihreitä ne tosiaan yhä ovat. Lumi oli kuurannut nätisti myös mustaherukkapensaan ja omenapuut.

Kotiin päästyämme aloin valmistelemaan illan ruokaa, intialaista Murgh Makhania. Murgh Makhani tunnetaan myös nimillä Chicken Makhani tai Butter Chicken. Kanan marinoinnissa menee useita tunteja, ei ole siis todellakaan mitään pikaruokaa. Ja koska kerran tähän pitkän kaavan kokkaamiseen lähdin, niin leivoin myös Naan-leivät itse.



Resepti jota käytin, ei ollut täysin mieleeni. Ensi kerralla yritän tehdä tomaattisemman version. Myöskin Naan-leivistä kokeilen seuraavaksi paljon löysempää taikinaa. Myöhempänä tulevalla reseptillä saa kyllä kuohkeita ja maistuvia. Vieraana olleet kaverit kuitenkin pitivät sekä Butter Chickenin että Naan-leipien mausta, että eiköhän koko setti ihan syötävää kuitenkin ollut.

Butter Chicken

400 g kanan fileitä isohkoiksi paloiksi leikattuna
2 dl maustamatonta jogurttia
1 kpl limetti tai sitruuna
1 rkl garam masala -mausteseosta

4 rkl voita (enemmänkin saa laittaa)
2-3 salottisipulia

3 kynttä valkosipulia
2-3 cm raastettua inkivääriä
2 tl chilijauhetta
1 tl kurkumaa
1 rkl korianteria

200 g tomaattimurskaa
1 dl kermaa

(tuoretta korianteria)

Sekoita kanapalat, garam masala-mausteseos, jogurtti ja limetin mehu kulhossa.
Peitä kulho ja anna kanan marinoitua vähintään 3 tunnin ajan.
---
Ruskista sipulit voissa. Lisää marinoitu kana sekä loput mausteet. Varo paistamasta liikaa.
Lisää tomaattimurska ja kerma, sekoita. Kannattaa maistella ja varovasti lisäillä mausteita maun mukaan. Itse lisäsin vielä noin puoli desiä tuoretta korianterisilppua.
Lopuksi anna hautua 5-10 minuuttia. Jos haluat kastikkeesta paksumpaa, voit sekoittaa mukaan hieman maissitärkkelystä.
Kastikkeen valmistamisessa menee lähestulkoon yhtä kauan aikaa, kuin mitä Naan-leivät ovat uunissa, eli kannattaa paistaa ne yhtä aikaa, niin leipä ei ehdi jäähtyä odotellessa.

Naan-leivät

1 dl maitoa
1½ dl maustamatonta jogurttia
2 dl vehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa (= ½ pussia)
½ tl suolaa

1 kpl kananmuna
3½ dl vehnäjauhoja
50 g voita

(valkosipulimurskaa)
(tuoretta korianteria)

Sekoita maito ja jogurtti, lämmitä kädenlämpöiseksi.
Lisää vehnäjauho-kuivahiiva-suolaseos ja sekoita hyvin.
Anna kohota vesihauteessa 20 minuuttia.
---
Lisää loput aineet ja alusta taikina. Painele pitkulaisiksi leiviksi ja kohota vielä 10 minuuttia. Paista 225ºC noin 8-10 minuuttia.

Lopuksi syömään ja nauttimaan :)

10 kommenttia:

  1. Siskoni blogin VillaNamun kautta klikkailin itseni tänne...viime kesänä ostin itse siirtolapuutarhamökin, joten kiva seurailla mitä tulee tapahtumaan!
    Tervetuloa blogistanian ihmeelliseen maailmaan!

    ps. Ota tuo sanavahvistus pois viestikentästä, se on aivan turha! Ja tosi kurja...

    VastaaPoista
  2. Hihhei, tervetuloa!

    Hyvä että sanoit tuosta sanavahvistuksesta, en ollut asetuksia tarkkaillut sen tarkemmin. Nyt on poissa käytöstä :)

    Muutenkin vielä vähän hakusessa koko blogin pitäminen kun aiemmin olen pitänyt vain yhtä hetken aikaa ja sekin oli salainen.

    Eiköhän se tästä!

    VastaaPoista
  3. Moi!
    Heti tulin piipahtamaan!
    Ilmeisestikin sisareni on äskettäin käynyt blogissani ja bongannut sinun viestisi, hän näköjään ehtikin sitten ensimmäiseksi lukijaksesi kirjautumaan :D
    Kun tulin tänne, ei ollut vielä ketään lukijana.

    Pikaisesti lukaisin juttujasi, mutta palailen paremmalla ajalla! Ei muuta kuin anna palaa, kiva kun löytyy lisää alan harrastajia - näitä blogeja kuin ei ole pilvinpimein!

    VastaaPoista
  4. Hah hah, kirjoittelin viestiäni pätkissä - sillä aikaa ehtikin taas tapahtua :)

    VastaaPoista
  5. Me ollaan selkeästi nopeampia ku äkkiseltään uskoisi :) Mutta tervetuloa Tiinallekin!

    VastaaPoista
  6. No niin, nyt lueskelin tarkemmin, joten laitanpa pari kommenttia...
    - Villa Pupula on aivan ihana nimi! Pehmeän suloinen. Ja kyltti on hauska! tuollaista voisi vaikka harkita itsekin...(hankintapaikka?)
    - tuosta ulkovajasta ja sen rakentamisesta tuli mieleen, että löytyykö teidän yhdistykseltä valmiita piirroksia/rakennusohjeita, itse muistan sellaiset nähneeni (ja hukanneeni) omasta vajasta. Olemme kaiketi eri alueilla, joten eri käytäntöjäkin tietysti on.
    - tuo 30 m2 pohja-alahan on ihan hulppea :). Oma mökki on luokkaa15-18 m2
    Mielenkiinnolla odottelen tulevaa"raportointia" sinun mökkihommeleistasi. Sinua lainatakseni: tulisipa pian kevät!

    VastaaPoista
  7. Kylttejä voi tiedustella http://www.berg-sauso.com nettilomakkeen kautta tai soittamalla suoraan. Pojat tekee minkälaisia kylttejä tahansa, sinne vaan yhteyttä :)

    Yhdistyksellä tosiaan saattaa olla jotain ohjeita vajalle, pitääkin kysyä! Ja nyt kun oikein tuumaan niin mielestäni Puukeskus ym. puuta myyvät tahot tarjoavat myös joitain simppeleitä ohjeita maksutta.

    Palstamme on siis muuten Nekalassa, kuvien perusteella teidän palstat vaikuttaisi olevan jossain muualla?

    Aivan kamalaa odotella tarjouksia kun tahtois niin kovasti jo saada projektin alkuun. Vintille on viety kaikki mökille vietävät tavaratkin jo valmiiksi.. :)

    VastaaPoista
  8. Meidän möksät on Litukalla (tulkoon se nyt ekan kerran näin julkiseti kerrottua:)), ja tuohon rakentamiseen liittyen ainakin meillä on kokolailla tarkat säännöt, mökitkään eivät voi olla noin isoja kuin sinun mökkisi. Tosin itse onneksi selvisi vanhan remppaamisella - joskin uudessa mökissä on puolensa!

    Itse aikoinaan odottelin kaupantekoa kolme viikkoa - että ne oli pitkiä viikkoja! Vaikka sainkin tuon ajan tehdä puutarhassa hommia, oli kauhea kutkutus päästä myös mökkiä laittamaan ja oikein kunnolla kurkistelemaan millainen se nyt olikaan... Mökkihöperyys kun iskee, niin se iskee!

    Kolmas mökkikesä tulossa, eikä into ole yhtään laskenut :) Syksystä suurinpiirtein laskee päiviä millon taas pääsee kuopsuttelemaan. Pää täynnä suunnitelmia taas ensi kesälle...

    VastaaPoista
  9. Meidän häitäpäs tanssittiin teidän kerhotalolla :) Kiitoskortteja ja muita kuvia varten käytiin myös siellä alueella pyörimässä! Kyllä oli suu muikeena kun olin kahta päivää aikaisemmin allekirjoittanut kauppakirjan omasta! (Oli se kyllä muutenkin)
    Haaveilin aluksi Litukasta mutta erittäin hyvä tuo Nekalakin on :)

    Meilläkin on vain kaksi mökkimallia mitä saa rakentaa, tämä meidän rakentama on viime vuonna hyväksytty aivan uusi malli. Tänään soittelivat ja pyysivät vielä paria lisätarkennusta, kohta on tarjous valmis! Aivan mahottoman jännäks menee!

    VastaaPoista
  10. Wau!
    Saapas teillä olla melkoisia Villoja siellä -me vaan "leikitään" tuolla Villa-nimellä :)
    Mutta eipä silti, ollaan tyytyväisiä siihen mitä meillä on!

    Mulla, toisin kuin siskollani, on pää melkein tyhjä...katsellaan mitä kesä tuo tullessaan....

    VastaaPoista